31 دسامبر 2018
چطور رژیم غذایی خود را جهت داشتن بدنی سالم تغییر دهیم؟

عدم توجه به رژیم غذایی یکی از عوامل خطر اصلی در بیماری‌های غیرواگیر است. پیشگیری از ابتلا به  بیماری‌های خطرناکی مثل دیابت، سرطان و انواع بیماری‌های قلب و عروقی در گرو آن است که شهروندان نسبت به وعده‌های غذایی خود توجه بیشتری داشته باشند. در این مطلب راهکارهایی جهت بهره‌مندی از یک رژیم غذایی سالم ارائه شده است. 

عدم توجه به رژیم غذایی یکی از عوامل خطر اصلی در بیماری‌های غیرواگیر است. پیشگیری از ابتلا به  بیماری‌های خطرناکی مثل دیابت، سرطان و انواع بیماری‌های قلب و عروقی در گرو آن است که شهروندان نسبت به وعده‌های غذایی خود توجه بیشتری داشته باشند. در این مطلب راهکارهایی جهت بهره‌مندی از یک رژیم غذایی سالم ارائه شده است. 

تنوع در مواد غذایی

بدن ما به شکل خارق العاده‌ای پیچیده است. بجز شیر مادر هیچ ماده غذایی وجود ندارد که دارای تمام مواد لازم برای رشد انسان باشد. به همین دلیل وعده های غذایی ما باید شامل غذاهای تازه ، مفید و متنوعی باشد که مار ا قوی و شاداب نگه می دارند. راهکارهای زیر جهت برای تضمین یک وعده غذایی کامل می تواند سلامت شما را تضمین نماید:  

  • در وعده های غذایی روزانه خود مواد غذایی اصلی مثل گندم، برنج، گوجه به همراه حبوباتی چون عدس و لوبیا همچنین مقدار قابل ملاحظه ای سبزیجات و میوه تازه و مواد غذایی که منشاء جانوری دارند (مثل گوشت، شیر و تخم مرغ) قرار دهید. 
  • از مواد غذایی حاوی سبوس مثل جوی فراوری نشده، گندم،  برنج قهوه­ای استفاده کنید این مواد حاوی مقادیر قابل ملاحظه­ای فیبر هستند و می توانند به شما کمک کنند تا در مدت زمانی بیشتری احساس سیری کنید.
  • برای میان وعده­ ها و تنقلات از میوه خشک، خشکبار بدون نمک و میوه تازه تغذیه کنید. از خوردن مواد غذایی پر شکر، شور و چرب خودداری کنید.

کم کردن مصرف نمک

مصرف بیش از حد نمک باعث ابتلا به فشار خون می شود که عامل خطر اصلی بیماری های قلب و سکته به حساب می آید. در سراسر جهان مصرف نمک بیش از حد مجاز است. به طور متوسط ما بیش از دو برابر مقدار مجاز تعیین شده از سوی سازمان جهانی بهداشت نمک مصرف می کنیم. مقدار مجاز برای هر شخص در حدود ۵ گرم در روز ( معادل یک قاشق چای خوری) است. رویکردهای زیر جهت کاهش مصرف نمک می تواند مفید باشد:  

  • زمانی که آشپزی می کنید به ندرت از نمک استفاده کنید. مراقب باشید از چاشنی ها و سس هایی استفاده کنید که کم نمک تر باشند. 
  • از خوردن تنقلات پر نمک مثل چیپس و پفک پرهیز کنید. به جای محصولات کارخانه ای و صنعتی از میان وعده های تازه و سالم استفاده کنید.
  • نمکدان را از سر سفره بردارید. سعی کنید گرایش به خوردن غذاهای شور را در خود کم کنید. ذاعقه ما خیلی زود به طعم های جدید عادت می کند و می توان از غذاهای کم نمک اما خوش عطر و طعم لذت برد.                                                                                 

مصرف غذاهای چرب و روغن را کم کنید

همه ما به مقداری چربی در رژیم غذایی خود نیاز داریم. اما مصرف بیش از اندازه – به ویژه خوردن انواع مضر روغن- خطر چاقی، بیماری های قلبی و سکته را در ما افزایش می دهد. چربی های ترانس تولید صنعتی بیش از هر ماده غذایی دیگر برای بدن ما مضر است. غذاهای حاوی این مواد تا ۳۰   % خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهد. در ادامه راهکارهایی جهت کاهش مصرف چربی های مضر مطرح می شود:

  • روغن نباتی و روغن جامد را با گونه های سالم تر مثل روغن سویا، روغن آفتابگردان و روغن کانولا جایگزین کنید. 
  • از گوشت سفید مثل مرغ و ماهی که عموما از گوشت قرمز چربی کمتری دارد استفاده کنید. چربی قابل مشاهده روی گوشت را بتراشید همچنین استفاده از گوشت های فراوری شده (سوسیس و کالباس) را محدود کنید.
  • به جای سرخ کردن گوشت را بخارپز یا آب پز کنید.
  • برچسب روی تولیدات لبنی را چک کنید. همواره از مصرف فست فود ها و سرخ کردنی هایی که حاوی چربی ترانس کاملا فراوری شده هستند خودداری کنید. این چربی ها معمولا در روغن نباتی و یا مارگارین، تنقلات بسته بندی شده و غذاهای سرخ کردنی هم پیدا می شود.                                                                                                                                                                  

مصرف قند و شکر را محدود کنید             

مصرف بیش از اندازه شکر خطر افزایش وزن و چاقی را که به بیماری های مزمن می انجامد در پی خواهد داشت. غذاها و نوشیدنی های فراوری شده حاوی مقدار قابل توجهی شکر و نمک “پنهان” هستند. برای مثال یک بطری نوشابه معمولی حاوی ده قاشق شکر است! موارد زیر می تواند به شما کمک کند تا مصرف شکر را کاهش دهید:    

  • مصرف شیرینیجات و نوشیدنی های حاوی شکر مثل نوشابه های گاز دار، آبمیوه های مصنوعی، مایع و پودر کنستانتره، قهوه و چای آماده، نوشابه های انرژی زا و نوشیدنی های طعم دار را محدود کنید.
  • به کودکان غذای شیرین ندهید. از اضافه کردن شکر و نمک به غذاهای مکمل اطفال زیر دو سال خودداری کنید. پس از این سن هم مصرف شکر و نمک برای آن ها تنها به صورت محدود انجام شود.                                                         

منبع: سازمان جهانی بهداشت                     

                                                                                                                                                                                                                                                 

چشم انداز ما

ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر چیست؟

بیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان می­گیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر در ایران

بیماری‌های غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکته‌های قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.

اطلاعات بیشتر
اخبار چند رسانه ای