دیابت

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1884″ img_size=”400*400″ alignment=”center”][vc_column_text]

دیابت یکی از شایع ترین بیماری های غیر واگیر است. هر سال بر تعداد افرادی که با عوارض جانبی این بیماری دست به گریبان می شوند افزوده می شود. در سال ۲۰۱۵ ، ۴۱۵ میلیون نفر (۸۳  % در کشورهای کم درآمد)  از دیابت رنج می بردند. پیش بینی ها حاکی از آن است که این آمار به ۶۴۲ میلیون در سال ۲۰۲۰ خواهد رسید. با وجود برنامه های آگاه بخشی اما هنوز نیمی از افراد مبتلا به دیابت از بیماری خود اطلاع ندارند.

دیابت نوعی اختلال است که طی آن در بدن توانایی تولید انسولین کاهش می یابد. کمبود این هورمون میزان سوخت و ساز گلوکز را کم کرده و قند موجود در بدن را از حالت طبیعی خارج شده و برای فرد بیمار مشکلات فراوانی به وجود می آید. این وضعیت می تواند به بیماری های مرتبط به کلیه، چشم و سیستم اعصاب بینجامد.

سه نوع دیابت وجود دارد:

دیابت نوع اول: 

این نوع دیابت را نوعی واکنش خود ایمنی می نامند که در آن سیستم دفاعی بدن به سلول های سازنده انسولین در غده پانکراس حمله می کنند. در نتیجه بدن توانایی تولید انسولین مورد نیاز خود را از دست می دهد. این نوع دیابت می تواند در تمامی سنین رخ دهد. اما بیشتر کودکان و نوجوانان را مبتلا می کند. بیمارانی که دیابت نوع اول دارند باید هر روز انسولین دریاف کنند. با تزریق روزانه انسولین، رعایت رژیم غذایی و سبک زندگی سالم افراد مبتلا به این نوع دیابت می توانند زندگی عادی خود را داشته باشند. تعداد افراد مبتلا به دیابت نوع یک رو به افزایش است. علت این افزایش به طور دقیق برای کارشناسان ناشناخه است. با این حال عواملی چون تغییر در عوامل خطر زیست محیطی و عفونت های ویروسی را برای این افزایش در نظر گرفته اند.

دیابت نوع دوم:

شایع ترین نوع دیابت به شمار می آید. با وجود آن که این نوع دیابت بیشتر بزرگسالان را مبتلا می کند اما در سال های اخیر شمار کودکان و نوجوانان مبتلا به این نوع دیابت نیز رو به افزایش است. در این نوع دیابت بدن انسولین ترشح می کند اما در مقابل انسولین مقاوم می شود و کارکرد خود را از دست می دهد. این شرایط به افزایش قند خون منجر می شود. خیلی از افراد مبتلا به دیابت نوع دوم از بیماری خود اطلاع ندارند. عدم آگاهی مبتلایان به این دلیل رخ می دهد که به نسبت دیابت نوع اول علائم کمتر خود را نشان می دهند. با وجود آن که دلیل دیابت نوع دوم هنوز ناشناخته است عوامل خطر زیادی برای آن وجود دارد. مهم ترین عوامل خطری که می توان برای این بیماری برشمرد عبارت است از افزایش وزن، عدم تحرک و تغذیه نامناسب. دیگر عواملی که می تواند خطر دیابت را افزایش دهد شامل سابقه خانوادگی، قومیت، دیابت دوره جنینی می شود. دیابت نوع دوم در طول سال های گذشته در سطح جهانی رشد قابل توجهی داشته است. این افزایش را می توان به عواملی چون بالا رفتن سن جهانی، افزایش شهرنشینی، توسعه اقتصادی و کم شدن فعالیت بدنی در کنار وعده های غذایی ناسالم دانست.

دیابت دوره بارداری:

مادرانی که مقدار گلوکز خونشان بالاتر باشد، بیش از دیگران در خطر ابتلا به این نوع دیابت قرار دارند. دیابت دوره بارداری در ۲۴ هفته اول بارداری رخ می دهد. با وجود آن که بعد از تولد نوزاد این نوع دیابت به طور طبیعی از بین می رود اما این مادران بیش از دیگران در خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار دارند. همچنین وجود دیابت دوره بارداری برای نوزاد نیز خطر ابتلا به دیابت را در پی خواهد داشت.

بسیاری از کشورها از ثاثیرات اجتماعی و اقتصادی دیابت اطلاع دقیقی ندارند. این عدم آگاهی بزرگ ترین مانع جهت اتخاذ تدابیر پیشگیرانه موثر به منظور کاهش ابتلا به دیابت به حساب می­ آید. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

چشم انداز ما

ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر چیست؟

بیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان می­گیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر در ایران

بیماری‌های غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکته‌های قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.

اطلاعات بیشتر
اخبار چند رسانه ای