بیماری های مزمن تنفسی

بیماری های مزمن تنفسی

با وجود آن که تنفس جایگاهی حیاتی در زندگی ما دارد، اما سلامت ریه ها در مقایسه با دیگر شاخص های سلامت مانند وزن و فشار خون کمتر مورد توجه قرار گرفته است. با این حال هر کس در تنفس حتی برای مدت کوتاهی دچار دشواری شده باشد، می داند این عامل تا چه اندازه حیاتی و لازم می باشد.

اصطلاح بیماری های تنفسی مزمن گروهی از بیماری ها را در بر می گیرد که مجاری تنفسی و ریه ها را درگیر می کند. این بیماری ها شامل : آسم، آلرژی تنفسی، انسداد مزمن ریوی COPD، بیماری های ریوی  مربوط به مشاغل، فشار خون ریوی، سندروم آپنای خواب، آلرژی مربوط به ورم غشاء مخاطی بینی می شود.  این  بیماری های مزمن تنفسی، زندگی میلیون ها تن را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است.

آمارهای جهانی:

  • دویست و سی و پنج  میلیون نفر در سراسر جهان به بیماری آسم مبتلا هستند. اسم متداول ترین بیماری مزمن تنفسی به ویژه در میان کودکان در سراسر جهان است.
  • دلایل افزایش شیوع بیماری های تنفسی در کشورهای کم درآمد و با سطح درآمد متوسط ناشناخته است.
  • شصت و چهار  میلیون نفر از بیماری های انسداد ریوی رنج می برند. از این جمعیت ۹۰% در کشورهای کم درآمد زندگی می کنند. پیش بینی ها حکایت از ان دارد که تا ۱۰ سال آینده ۳۰ % افزایش خواهد یافت.
  • سه میلیارد نفری که که در مورادی چون پخت و پز، گرمایش و روشنایی به سوخت های فسیلی وابسته هستند، در معرض آلودگی هوای داخلی قرار دارند. این موضوع به مرگ و میر دو میلیون تن در سال می شود. این تعداد بیشتر در کشورهای کم درآمد قرار دارند. زنان و کودکان بیش از دیگران از اثرات این نوع آلودگی رنج می برند چون بیش از دیگران در فضای داخل خانه به سر می برند.
  • مواردی چون گرد و غبار، مواد شیمیایی (بخارات، گازها و محرک ها) همین طور استعمال دخانیات جزء عوامل خطر برای آسم، بیماری های ریوی مربوط به مشاغل و انسداد مزمن ریوی COPD می باشند.  بیماری های مزمن ریوی زندگی افراد مبتلا، خانواده آن ها و جامعه را در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار می دهد.

عوامل خطر:

استعمال دخانیات

تماس مستقیم یا غیر مستقیم به دود سیگار همانند دیگر بیماری های غیر واگیر (NCDها) یکی از عوامل اصلی به حساب می آیند.  کنترل و اعمال محدودیت های مقتضی در استعمال دخانیات شامل سیگار و قلیون یکی از راه های موثر جهت کاهش ابتلا به بیماری های ریوی به حساب می آید.

سلامت شغلی

اقدامات موثر مثل تهویه مناسب و تشخیص زود هنگام می تواند نقش مهمی را جهت پیشگیری از بیماری های ریوی داشته باشد.

کیفیت هوای داخلی و خارجی

ارتقای فناوری پخت و پز می تواند تاثیر مثبتی در جهت بهبود کیفیت هوای داخل منازل را داشته باشد. تعیین محدوده سیگار ممنوع در محل کار، فضای عمومی شهر، وسایل حمل و نقل عمومی می تواند به حفاظت از کیفیت هوا کمک کند. دیگر برنامه های کنترلی به منظور بهبود کیفیت هوا می تواند به مسائل ترافیکی و انتشار گازهای صنعتی مربوط شود.

رژیم غذایی و تغذیه

کارشناسان ارتباط بین رژیم غذایی و سلامت دستگاه تنفسی را تایید می کنند. پر واضح است که برنامه  غذایی مناسب همان طور که در کنترل دیابت، سرطان و بیماری های قلب و عروق می تواند موثر باشد در پیشگیری سطح اولیه و ثانویه به بیماری های ریوی نیز موثر است.

کودکی

شواهد نشان می دهد که سلامت کودک در سال های نخستین زندگی نقش بسیار مهمی در سلامت فرد در مراحل بعدی زندگی خواهد داشت. چنان چه مادر در دوران بارداری به استعمال دخانیات بپردازد این موضوع روی سلامت نوزاد او تاثیر خواهد گذاشت.

درمان

با توجه به شرایط، درمان بیماری های ریوی متفاوت است. با این حال در بعضی شرایط به دلیل ضایعاتی که به ریه ها وارد می شود درمان امکان پذیر نخواهد بود.

آخرین خبر ها
چشم انداز ما

ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر چیست؟

بیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان می­گیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر در ایران

بیماری‌های غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکته‌های قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.

اطلاعات بیشتر
اخبار چند رسانه ای