23 آذر 1395
سیاری در مراسم امضاء تفاهم‌نامه میان وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد وزارت بهداشت به دنبال سلامتی است، صداوسیما به دنبال درآمد

    ۲۳ آذر ۱۳۹۵ صبح دیروز تفاهم‌نامه‌ بازنگری و نظارت بر استانداردهای آرد و نان میان وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد به منظور افزایش کیفیت نان در کشور امضا شد و هر کدام از طرفین بر ضرورت توجه به این موضوع و عوامل خطر بیماری‌ها در کشور اشاره کردند. ولی آن چیزی که […]

 

 

http://sepidonline.ir/d/uploads/posts/2016-12/thumbs/1481561420_3.jpg

۲۳ آذر ۱۳۹۵

صبح دیروز تفاهم‌نامه‌ بازنگری و نظارت بر استانداردهای آرد و نان میان وزارت بهداشت و سازمان ملی استاندارد به منظور افزایش کیفیت نان در کشور امضا شد و هر کدام از طرفین بر ضرورت توجه به این موضوع و عوامل خطر بیماری‌ها در کشور اشاره کردند. ولی آن چیزی که در این نشست مورد توجه سوال خبرنگاران قرار گرفت تبلیغ کالاهای آسیب‌رسان سلامت در صداوسیما بود که معاون وزیر بهداشت نیز نسبت به آن گلایه کرد و اینطور توضیح داد که وزارت بهداشت به دنبال سلامتی مردم و صداوسیمابه دنبال درآمد است به طوری که حتی رئیس سازمان ملی استاندارد نیز بر غیراستاندارد بودن تبلیغ این کالاها تاکید کرد.
تجدیدنظر در استاندارد تولید نان در کشور
نیره پیروزبخت رئیس سازمان ملی استاندارد در این مراسم بر ضرورت کیفیت مناسب نان تاکید کرد و گفت: « برای اینکه بتوانیم نان را با کیفیت مناسب به دست مردم برسانیم نیاز به انجام فرایندهایی داریم که با همکاری همه سازمان‌ها انجام می‌شود چرا که این سازمان به تنهایی نمی‌تواند کل زنجیره تولید نان را از ابتدا تا انتها به تنهایی و بدون همکاری با سایر سازمان‌ها انجام دهد. بنابراین ما با همکاری وزارت بهداشت و با توجه به مصوبه شورای عالی سلامت و تاکید رئیس جمهور بر سلامت نان همکاری جدیدی را آغاز کردیم تا در استانداردهای موجود با توجه به نظراتی که وجود دارد تجدیدنظر کنیم. به عنوان مثال موضوع استفاده از سبوس نان در سازمان استاندارد ملی در دست تجدیدنظر است.» رئیس سازمان ملی استاندارد تدوین و بازنگری غنی‌سازی نان، توسعه آزمایشگاه‌های مورد تایید برای کنترل و پایش بهینه آرد و نان، برگزاری همایش و دوره‌های آموزشی تخصصی و همچنین بهبود ماشین آلات پخت نان را از موارد مورد توجه در این تفاهم نامه عنوان کرد و افزود: «ما قصد نداریم بگوییم که نان سنتی حذف می‌شود. در تمام کشورها این نان به طور کامل حفظ می‌شود اما باید فرایند تولید نان بهینه شود که هدف اصلی ما نیز این است.»
پیروزبخت همچنین گفت: «کیفیت آرد و همچنین میزان ریزمغذی‌های آن توسط سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت تحت کنترل است. امیدواریم با اقداماتی که انجام خواهیم داد نان سنتی با کیفیت بهتر به دست مردم برسد.»
کاهش مرگ نابه‌هنگام مردم هدف وزارت بهداشت است
علی‌اکبر سیاری، معاون بهداشتی وزیر بهداشت نیز در این مراسم بیان‌کرد: «در موضوع بازنگری استانداردهای نان، وزارت بهداشت عهده دار تعیین استانداردها و پیگیری اجرای آن است و سازمان استاندارد نیز این موارد را تصویب و ابلاغ می‌کند به همین خاطر نیاز است که به طور مستمر همکاری و تعامل داشته باشیم.امروزه روش پخت سنتی در بسیاری از کشورها تبدیل به صنعتی شده است. روش پخت سنتی به علت حرارت مستقیم به نان و آرد عارضه دارد و باعث ایجاد کربن می‌شود. اگر بتوانیم از این پدیده جلوگیری کنیم در واقع توانسته‌ایم از بروز سرطان و همچنین ضایعات نان پیشگیری کنیم.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: «یکی از مواردی که وزارت بهداشت به دنبال اجرایی شدن آن است کاهش مرگ نابه هنگام مردم، کنترل بیماری‌ها و همچنین جلوگیری از عوامل خطری است که سلامت مردم را مورد تهدید قرار داده و در نهایت منجر به مرگ می‌شود. این اتفاق تنها با مشارکت مردم امکان پذیر است و ما برای آن سه استراتژی توانمندسازی و مشارکت مردم، همکاری‌های بین بخشی، بازنگری و اصلاح سیستم ارائه خدمت در نظام سلامت را تعریف کرده‌ایم.» سیاری تغذیه نادرست، کم تحرکی، دخانیات، مصرف الکل و اضطراب را تهدیدکننده‌ سلامت مردم دانست و افزود: «بیشترین علت مرگ در کشور ناشی از سکته‌های قلبی و مغزی، دیابت، آسم، بیماری‌های تنفسی و سرطان‌ها است که عوامل خطر باعث بروز آنها می‌شود.» معاون بهداشت وزارت بهداشت به میزان مصرف نمک اشاره کرد و افزود: «میزان مصرف نمک در افراد زیر ۵۰ سال باید حدود ۵ گرم و در افراد بالای ۵۰ سال باید ۳ گرم باشد در حالی که میزان نمک مصرفی کشور حدود ۱۲ گرم است که بیشتر آن نیز از طریق نان دریافت می‌شود. باید توجه داشت که مصرف زیاد این ماده باعث افزایش فشارخون می‌شود. این بیماری امروزه باعث مرگ ۲۵ میلیون نفر در جهان و ۸۳ هزار نفر در کشور می‌شود و باید توجه کرد که ۱۰ میلیون نفر در ایران از ابتلا به فشار خون رنج می‌برند.» وی تاکید کرد: «ما متعهد شده‌ایم که تا سال ۲۰۳۰ میلادی، ۲۵ درصد از آمار مرگ نابهنگام مردم و همچنین میزان مصرف نمک را کاهش دهیم.»
تبلیغات غیراستاندارد
سیاری در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره نحوه پیگیری وزارت بهداشت برای جلوگیری از تبلیغات کالاهای آسیب رسان در سازمان صداوسیماگفت: «طبق ماده ۳۷ برنامه پنجم توسعه تبلیغات کالای آسیب‌رسان ممنوع است و در این خصوص مرجع تعیین کالاهای آسیب‌رسان وزارت بهداشت است که کمیته‌ای نیز در این زمینه برگزار شده است. سازمان صداوسیمانیز تا حدود زیادی با دستورالعمل وزارت بهداشت همراهی کرده است. باید توجه کرد که بخش عمده‌ای از درآمد این سازمان از طریق تبلیغات است .در مجموع می‌توان گفت که همکاری وزارت بهداشت و سازمان صداوسیمابه طور ملموس نبوده است چرا که ما به دنبال سلامتی مردم هستیم و صداوسیمابه دنبال درآمد.» رئیس سازمان ملی استاندارد نیز در این زمینه از ارسال نامه وزیر صنعت به سازمان صداوسیماخبر داد و بیان کرد: «کالاهایی که در رسانه ملی تبلیغ می‌شود، علاوه بر اینکه از نظر بهداشتی مشکل دارد، غیر استاندارد نیز هست و متاسفانه بدون توجه به این موارد این کالاها تبلیغ می‌شود.»
۷۰ هزار نانوا تحت نظارت
در ادامه خسرو صادق نیت رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود ۷۰ هزار نانوا در کشور تحت پوشش نظارت‌های بازرسان وزارت بهداشت قرار دارند، به مشکلات تولید نان در کشور پرداخت و بیان کرد: «در این میان رعایت بهداشت فردی، رعایت استاندارد تجهیزات، کنترل افزودنی‌های غیر مجاز و بهداشت محل نانوایی بخشی از چالش‌های موجود در نانوایی‌ها است. طبق مصوبه جلسه چهاردهم شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مکلف به اجرا و نظارت استانداردهای اجباری در این زمینه شده است.»
هدایت حسینی رئیس انستیتو تغذیه کشور نیز در این مراسم گفت: «شکر، نمک، روغن و اسید چرب ترانس چهار عامل خطر تغذیه ای به شمار می‌آید و براین اساس طرح ملی کاهش عوامل تغذیه‌ای را درسال ۹۵ شروع کرده‌ایم. یکی از اقدامات انجام شده در این مسیر ابلاغ استاندارد جدید میزان نمک در نان است که براساس، مصوبه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی از۲ درصد به یک درصد کاهش یافته است.»
حسینی گفت: «با توجه به اینکه هر ایرانی روزانه حدود ۳۰۰ گرم نان می‌خورد و از این طریق فقط با مصرف نان، حداقل ۶ گرم نمک مصرف می‌کند که با کاهش میزان نمک در نان، میزان نمک دریافتی از طریق نان در روز به سه گرم کاهش می یابد.» وی افزود: «براساس ارزیابی انستیتو تغذیه و صنایع غذایی اغلب نان های سنگک و ۵۰ درصد نان های تافتون این استاندارد را رعایت می کنند و بقیه این نان‌ها نیز میزان نمک بین یک تا ۲ درصد دارند.»
بسیج ملی کاهش مصرف قند، نمک و چربی
همچنین زهرا عبداللهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت از آغاز بسیج ملی کاهش مصرف قند، نمک و چربی از ۲۹ آذر تا ۱۵ دی‌ماه خبر داد و گفت: «بسیاری از شاخص‌های سوءتغذیه در ایران از جمله کمبود آهن در چهار سال گذشته با اقدامات مداخله‌ای وزارت بهداشت بهبود یافته است به طوری که این کمبود، ۷۵ درصد کاهش یافته است. همچنین کمبود آهن در بین مادران باردار از ۴۳ درصد در این مدت به ۸/۴ درصد و در بین نوجوانان نیز از ۲۵ درصد به ۱۱درصد کاهش یافته است.»
عبداللهی چاقی و اضافه وزن را تهدیدکننده سلامت مردم دانست و گفت: «۵۰ درصد تمام گروههای سنی ایرانی اکنون اضافه وزن دارند یا چاقند، اضافه وزن حتی در بین کودکان زیر ۲ سال ایرانی افزایش یافته است و اکنون حدود ۲۰ درصد این کودکان اضافه وزن دارند.»
عبداللهی افزود: «مصرف نمک یکی از مهمترین خطرات ناشی از غذاست که با افزایش فشار خون، عامل مهم بیماری‌های غیر واگیر است. هر فرد در روز باید حداکثر پنج گرم نمک مصرف کند در حالی که فقط با مصرف روزانه ۳۰۰ گرم نان حدود ۶ گرم نمک مصرف می‌کنیم.» مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: «با کاهش استاندارد و حد مجاز نان به یک درصد انتظار داریم میزان نمک مصرفی از نان در بین ایرانیان کاهش یابد.»

لیلا شاهی

منبع: روزنامه سپید

آخرین خبر ها
چشم انداز ما

ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر چیست؟

بیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان می­گیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر در ایران

بیماری‌های غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکته‌های قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.

اطلاعات بیشتر
اخبار چند رسانه ای