کم تحرکی یکی از عوامل ابتلا به بیماری های غیر واگیر محسوب میشود. به همین دلیل افزایش فعالیت فیزیکی میتواند به عنوان یک راهکار موثر به ما در مسیر سلامت یاری رساند. چنانچه محیط زیست شهروندان هوشمندانه طراحی شود میتواند با تشویق آنها به پیادهروی و عدم استفاده از وسایل نقلیه موتوری تا حد قابل […]
کم تحرکی یکی از عوامل ابتلا به بیماری های غیر واگیر محسوب میشود. به همین دلیل افزایش فعالیت فیزیکی میتواند به عنوان یک راهکار موثر به ما در مسیر سلامت یاری رساند. چنانچه محیط زیست شهروندان هوشمندانه طراحی شود میتواند با تشویق آنها به پیادهروی و عدم استفاده از وسایل نقلیه موتوری تا حد قابل ملاحظهای خطر ابتلا به دیابت، سرطان، بیماریهای قلب و عروق و … را کنترل کند. با اشراف بر این ضرورت، نهادهای شهری از راه اصلاح مبلمان شهری، تقویت مسیرهای پیادهروی، تسهیل استفاده از دوچرخه و… میکوشند بار ناشی از درمان بیماریهای غیرواگیر را با انجام این اقدامات پیشگیرانه در راستای تشویق شهروندان به فعالیت فیزیکی در شهرها کاهش دهند.
شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر به عنوان ائتلافی از سازمانهای غیر دولتی حوزه سلامت از بدو تاسیس تلاش خود را در زمینه افزایش همافزایی نهادها و سازمانهای دولتی همچنین جامعه مدنی و بخش خصوصی به کار گرفته است. در همین راستا پس از برگزاری دومین همایش شبکه و سخنرانی دکتر زینب نصیری مدیراداره کل سلامت شهرداری تهران با موضوع تهران شهر پیادهمدار، شبکه به عنوان یکی از اعضای اصلی کارگروه تهران شهرپیادهمدار شهرداری تهران، مشارکت خود را با این طرح آغاز نمود. کارگروه تهران شهر پیادهمدار متشکل از فعالان مستقل و اعضای سازمانهای مردمنهاد است که در حوزه دفاع از حقوق عابر پیاده به فعالیت میپردازند. این کارگروه بر آن است تا با ارائه راهکارهای سازنده مقامات شهرداری را به منظور رسیدن به هدف حمایت از عابران پیاده، تحکیم گفتمان حق همگانی به شهر، مناسبسازی فضای شهری جهت تشویق شهروندان به ترجیح پیادهروی و افزایش فعالیت فیزیکی در محیط شهری یاری نماید.
پیرو جلسات کارگروه تهران شهر پیاده با دیگر معاونتهای شهرداری، نشستی با مهندس صبوری معاون فنی و عمرانی مورخ ۲۲ شهریور ماه در محل ساختمان فنی و عمران شهرداری تهران برگزار شد. در این جلسه موضوع “احداث ۵۰۰ کیلومتر مسیر دوچرخه و بهسازی معابر پیاده رو شهر تهران“ به بحث و تبادل نظر گذشته شد. براساس این طرح در راستای برنامه پنج ساله سوم توسعه شهر تهران به منظور توسعه عرصه های عمومی و فضاهای باز همگانی پیاده محور، اقدامات اجرایی عملیات پیاده رو سازی با رویکرد احداث پیاده رو و لحاظ کردن مسیر دوچرخه در سطح مناطق ۲۲ گانه و با حفظ پیوستگی بین نواحی و مناطق به مقدار ۵۰۰ کیلومتر (حداقل ۴ کیلومتر در هرناحیه) با انعقاد قرارداد و نظارت بر اجرای این عملیات توسط شهرداری مناطق صورت می پذیرد وکلیه اقدامات اجرایی مفاد دستورالعمل نظام فنی و اجرایی شهرداری تهران انجام می گردد.
در این جلسه خدایی دبیر اجرایی شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر با مثبت ارزیابی نمودن این برنامهها، رسیدن به سلامت عمومی را منوط به همکاری بین بخشی دانست که بدون مشارکت و همیاری فعالان در سازمانهای مردمنهاد محقق نخواهد شد. دبیر اجرایی شبکه با اشاره به دستورالعملهای پیشنهادی سازمان جهانی بهداشت در جهت افزایش فعالیت فیزیکی، شهرداری را به عنوان یکی از ارکان اصلی سلامت جوامع دانست. او گفت «پیش از این اولویت جابهجایی در تهران وسایل نقلیه بوده است و در این شهر ماشین محور که انسان به حاشیه رانده شده، انواع معضلات اجتماعی، ترافیک، آلودگی هوا، کاهش فعالیت فیزیکی و به تبع آن بالارفتن آمار ابتلا به بیماریهای غیرواگیر بر دیگر مشکلات کشور افزوده شده است.» خدایی تغییر رویکردها و نگرشهای مسئولان در اولویت عابر پیاده بر ماشین را اتفاق مثبتی ارزیابی کرد که میتواند به افزایش تندرستی، شادکامی و سلامت جامعه بینجامد. دبیر اجرایی شبکه بهرهمندی از تجربیات دیگر نقاط جهان به این منظور را مفید دانست. در پایان سیاوش خدایی آمادگی شبکه را جهت کمک به اجرای موفق طرح “تهران شهر پیادهمدار” از طریق کمیته فعالیت فیزیکی شبکه و دیگر انجمنهای عضو آن را اعلام نمود.
ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.
اطلاعات بیشتربیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان میگیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.
اطلاعات بیشتربیماریهای غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکتههای قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.
اطلاعات بیشتر