بسیج ملی معرفی نشانگر رنگی تغذیه با مشارکت ذینفعان اجرا می‌شود

تغذیه یکی از ابعاد اصلی زندگی ما به شمار می‌رود. چنانچه به این موضوع اهمیت ندهیم، خود را در معرض ابتلا به بیماری‌های خطرناکی قرار خواهیم داد. مطالعات نشان می‌دهد تنها درمورد بیماری سرطان، تغذیه سالم می‌تواند تا ۵۰% از ابتلای ما به این بیماری پیشگیری کند. از این رو تشویق شهروندان به توجه به […]

تغذیه یکی از ابعاد اصلی زندگی ما به شمار می‌رود. چنانچه به این موضوع اهمیت ندهیم، خود را در معرض ابتلا به بیماری‌های خطرناکی قرار خواهیم داد. مطالعات نشان می‌دهد تنها درمورد بیماری سرطان، تغذیه سالم می‌تواند تا ۵۰% از ابتلای ما به این بیماری پیشگیری کند. از این رو تشویق شهروندان به توجه به تغذیه سالم به عنوان یکی از اصلی‌ترین اهداف سازمان‌های مدافع سلامت قرار گرفته است. شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر نیز به همین دلیل کمیته‌ای را برای پیگیری تغذیه سالم تشکیل داده است. کمیته تغذیه در آخرین برنامه خود با توجه به اهمیت موضوع نشانگرهای رنگی تغذیه تصویب کرد پویشی را  با عنوان  “بسیج ملی معرفی نشانگر رنگی تغذیه”  را با مشارکت  دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، سازمان غذاو دارو و انستیتو تغذیه اجرا نماید.  مشروح گزارش این نشست  تقدیم می‌گردد.

به گزارش روابط عمومی شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر جلسه کمیته تغذیه مورخ ۲۷/۰۵/۹۹ با محوریت تغذیه سالم و مداخلات موثر سازمان‌های مردم‌نهاد با حضور دکتر زهرا عبدالهی مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، مهندس سعید رضایی دبیر کمیته کشوری برچسب‌گذاری مواد غذایی و آشامیدنی، دکتر مرجان عجمی نماینده انجمن تغذیه ایران (آتا)و گروه ترجمان دانش،  دکتر فاطمه خاندانی مدیرعامل انجمن فریحا، مهندس مریم رجب کارشناس تغذیه انجمن دیابت ایران، مهندس علیرضا رحمان‌آبادی مدیرعامل استارتاپ اینفود، آقای سردارآبادی نماینده شتابدهنده الوند، سیاوش خدایی مدیر اجرایی و صالح کمپانی مسئول روابط عمومی شبکه برگزار شد.

دکتر عبدالهی در این جلسه نخست با ارائه آمارهایی به تبیین اهمیت موضوع تغذیه سالم به ویژه در پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر (NCDs)  و دستیابی به اهداف توسعه پایدار در بعد ملی و بین‌المللی پرداخت. مدیر کل بهبود تغذیه،  مداخلات کنشگران سلامت با همراهی دیگر ذینفعان را کلید اصلی حل معضل تغذیه دانست. ایشان با انتقاد از برخی ناهماهنگی‌های بین بخشی اظهار داشت: «در حالی که قوانین و به طور مشخص برنامه ششم توسعه تاکید دارد اقلامی که از طرف وزارت بهداشت به عنوان تهدید سلامت معرفی می‌شوند نباید مورد تبلیغ قرار گیرند، اما در عمل شاهد آن هستیم که رسانه‌ها،  کالاهای آسیب‌رسان سلامت را تبلیغ می‌کنند». دکتر عبدالهی علاوه بر این به موضوع مالیات، یارانه و قیمت‌گذاری کالاها نیز اشاره نمود. به عقیده وی در بحث مالیات بر کالاهای آسیب‌رسان با وجود وضع قوانین خوب، تا رسیدن به نقطه مطلوب به فعالیت بیشتر ی نیاز است. هدفمندی یارانه‌ها نیز از دیگر موارد مورد بحث  مدیر کل بهبود تغذیه وزارت بهداشت بود. ایشان هدفمندی یارانه‌ها را موضوعی با اهمیت دانست که با تدبیر می‌توان به اهداف سلامت‌محور جامعه یاری رساند برای مثال می‌توان به جای تخصیص یارانه بر شکر و روغن تمرکز یارانه‌ای را بر روی اقلام سالمی چون لبنیات و پروتئین قرار داد. از اقدامات موثر وزارت بهداشت در جهت بسط تغذیه سالم که مورد اشاره دکتر عبدالهی قرار گرفت، نشانگرهای رنگی تغذیه (Traffic light) بود.  دکتر عبدالهی در انتهای سخنان خود حرکت در دو بخش مطالبه‌گری(حمایت‌طلبی)  وآگاهی‌بخشی را جنبه‌های مهم در اصلاح الگوی تغذیه سالم دانست که شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر می‌تواند با توجه به زیرساخت‌ها و پتانسیل خود در این راستا گام‌های موثری بردارد.

در ادامه مهندس سعید رضایی طرح نشانگرهای رنگی سلامت (Traffic light) را اقدامی شایسته و مبارک توصیف نمود. به گفته ایشان این طرح که از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO) مورد تقدیر قرار گرفته است، می‌تواند با وجود موانع و مشکلات، زمینه‌ساز تحولات مثبت در جهت سلامت کشور باشد. مهندس رضایی یکی از موانع پیشروی طرح نشانگر رنگی تغذیه را عدم همکاری برخی از صاحبان صنایع با این طرح توصیف نمود. به شکلی که با وجود تعهدات قانونی در نصب این علائم کوتاهی صورت می‌گیرد یا به شکلی نصب می‌گردند که در میان دیگر مطالب درج شده روی بسته‌بندی مواد غذایی گم شده و توجه مصرف‌کننده را جلب نمی‌نمایند. مهندس رضایی صداقت با مصرف‌کننده را یک اصل دانست که طرح نشانگر رنگی تغذیه به دنبال آن است. برای مثال چنانچه در یک آب میوه صنعتی تنها ۵ درصد کنسانتره صنعتی به کار رفته است، نباید تمام طرح جلد آن شامل یک پرتغال طبیعی باشد. مهندس رضایی اقدام در جهت بسط سلامت را نیازمند همتی ملی دانست و اقدامات پراکنده و جزیره‌ای را آفت پیشرفت در این بخش برشمرد.

سپس، دکتر مرجان عجمی دبیر کمیته تغذیه شبکه با اشاره به تاثیر پاندمی کرونا بر تغذیه سالم گفت:« باید الگوی صحیح مصرف با توجه به شرایط کنونی شیوع و دوران پسا کرونا در نظر گرفته شود». ایشان اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی  همچنین آموزش را در این زمینه مفید دانست. وی با اشاره به اقدامات اخیر انجمن تغذیه ایران (آتا) در خصوص راه‌اندازی اپلیکیشن اطلاع‌رسان تاک سه عنصر تغذیه، آگاهی و کرونا را اساس این نرم‌افزار معرفی کرد. به گفته این متخصص، تغذیه در دوران کرونا اهمیت حیاتی دارد و ما می‌توانیم با تقویت سیستم ایمنی شهروندان از راه توجه ویژه به تغذیه سالم، آمار ابتلا به این بیماری را به شکل قابل ملاحظه‌ای کاهش دهیم.

در ادامه مهندس مریم رجب با معرفی فعالیت‌های انجمن دیابت ایران تصریح کرد با توجه به اهمیت تغذیه سالم در پیشگیری و کنترل بیماری دیابت آموزش می‌تواند نقش تعیین کننده‌ای در این خصوص داشته باشد. وی خاطر نشان کرد به همین دلیل انجمن دیابت از بدو تاسیس تاکنون با با شعار “آموزش اساس درمان است” در این مسیر گام‌های موثری را برداشته است که در قالب شبکه  نیز این هدف با همکاری دیگر انجمن‌ها وسازمان‌ها در حال پیگیری است. این کارشناس تغذیه با مثبت ارزیابی نمودن اقدامات انجام شده در زمینه تغذیه سالم از جمله نشانگر رنگی تغذیه پیشنهاد نمود جدول سیب سلامت در کنار جدول ارزش غذایی روی محصولات خوراکی نصب گردد.

از دیگر حاضران در جلسه اعضای شرکت دانش‌بنیان اینفود (InFood)  بودند. مدیرعامل این استارت‌آپ در این جلسه به معرفی اپلیکیشن خود پرداخت. به گفته رحمان‌آبادی اینفود اولین اپلیکیشن فارسی زبان است که از طریق اسکن بارکد محصولات غذایی، اطلاعات لازم را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌دهد. رحمان‌آبادی از دیگر قابلیت‌های این اپلیکیشن را معرفی جایگزین‌های سالم‌تر با توجه به ویژگی‌های فردی کاربران دانست. مدیرعامل اینفود افزود، استارتاپ حاضر که به همت و فعالیت داوطلبانه‌ی فارغ التحصیلان صنایع غذایی تهیه شده است، موفق شده ۲۰ هزار داده آماری مربوط به تولیدات غذایی بسته‌بندی شده را جمع‌آوری کند.

سخنران پایانی این نشست دکتر فاطمه خاندانی مدیرعامل انجمن فریحا بود. دکتر خاندانی با برشمردن موفقیت‌های به دست آمده در طرح درج تاریخ مصرف و انقضاء تولیدات غذایی و نهادینه  شدن آن در میان شهروندان ابراز امیدواری کرد با انجام اطلاع‌رسانی و آموزش‌های لازم توجه به نشانگر رنگی تغذیه نیز در بین مردم متداول گردد. همچنین این فعال در حوزه بیماران اتیسم گفت یکی از مواردی که می‌تواند به افزایش تعداد مبتلایان به اتیسم بینجامد عدم توجه به عوامل خطر (ریسک فاکتورها) به ویژه تغذیه نامناسب است. دکتر خاندانی کاربرد افزدونی‌ها در مواد غذایی را یکی از عوامل گسترش اتیسم معرفی کرد.

در انتهای جلسه دبیراجرایی شبکه سیاوش خدایی با جمع‌بندی مباحث مطرح شده گفت با توجه به اینکه  شعار امسال شبکه  “بهبود تغذیه سالم” تعین شده است، این سازمان مردم‌نهاد تمرکز خود را بر روی فعالیت در این خصوص قرار داده. لذا در حوزه حمایت‌طلبی ،اطلاع‌رسانی و شبکه سازی اقدامات قابل ملاحظه‌ای را ترتیب داده شده است که تشکیل کمیته تغذیه نیز بخشی از این فعالیت‌ها به شمار می‌آید. خدایی در راستای همکاری و مشارکت با متولیان سلامت به ویژه وزارت بهداشت حمایت از طرح نشانگر رنگی تغذیه را موضوع مهمی دانست که می‌تواند در سطح شبکه مورد پیگیری قرار گیرد.

آخرین خبر ها
چشم انداز ما

ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر چیست؟

بیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان می­گیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر در ایران

بیماری‌های غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکته‌های قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.

اطلاعات بیشتر
اخبار چند رسانه ای