افرادی که ساعات خوابی منظم نداشته باشند و زمان منظمی را برای خوابیدن در نظر نگیرند بیش از دیگران با مشکلات سلامت مثل چاقی، فشار خون، کلسترول بالا و دیابت مواجه خواهند شد.
مترجم: صالح کمپانی
منبع: روییترز
کمبود خواب با بروز مشکلات متبولیک، شامل چاقی، فشار خون بالا، کلسترول و دیابت ارتباط نزدیکی دارد. مسئول تیم تحقیقاتی دانشکده پزشکی هاروارد در بوستون، تیانی هانگ معتقد است با وجود آنکه تحقیقات فراوانی جهت کشف ارتباط میان بروز مشکلات سلامت و کمخوابی انجام شده است اما بر روی بینظمی در ساعات استراحت تحقیق قابل ملاحظهای انجام نگرفته است.
تیانی هانگ میافزاید “در این تحقیق نشان دادیم که تفاوتهای چشمگیر در ساعات خواب شبانه ( چه زمان خواب چه مدت آن) میتواند با افزایش خطر گسترش مشکلات متابولیک به ویژه بروز چندین اختلال در یک زمان ارتباط نزدیکی داشته باشد.”
بر اساس گزارش منتشر شده در مرکز مراقبتهای دیابت، محققان این پژوهش ۲۰۰۳ بیمار که در منزل به استراحت میپرداختند را با دستگاه اکتیگراف (actigraphs) مورد سنجش قرار دادند. این دستگاه تحرکات خواب همچنین سیکل هوشیاری-خواب افراد را مورد سنجش قرار میدهد.
به طور میانگین، بیماران شرکت کننده در این پژوهش به میزان ۱۵/۷ ساعت در طول شبانه روز میخوابند و ساعت ۱۱:۴۰ زمان متوسطی است که این افراد برای رفتن به تختخواب انتخاب میکنند. تقریبا دو سوم نمونههای این پژوهش بیش از یک ساعت تنوع در ساعات خواب داشتند و میزان ۴۵% بیش از یک ساعت تفاوت در ساعات خواب در پرونده خود ثبت کردهاند.
مجموع ۷۰۷ نفر از شرکتکنندگان (۳۵% ) به سندروم متابولیک و یا انواع چندگانه اختلالات متابولیک که خطر بیماریهای قلب و عروق را افزایش میدهد مبتلا بودند. این اختلالات شامل فشار خون بالا، افزایش قند خون، افزایش چربی دور شکم و کلسترول میشد.
در مقایسه با دیگران، اشخاصی که بین ۶۰ تا ۹۰ دقیقه ساعت خواب آنها متفاوت باشد، ۲۷% بیشتر در معرض سندروم متابولیک قرار میگیرند. چنانچه این تفاوت بین ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه باشد، میزان خطر تا ۴۱% افزایش خواهد یافت. گروهی که تا دو ساعت تفاوت ساعت خواب داشته باشند به میزان ۵۷% در خطر این سندروم قرار میگیرند.
کریستین کوناستن یکی دیگر عوامل این تحقیق در توضیح این پدیده میگوید: «دلیل اینکه تنوع در ساعات خواب افراد روی سلامت متابولیک تاثیر میگذارد میتواند به ساعت بیولوژیک انسان مربوط شود.»
ما در بدن خود دارای یک ریتم ۲۴ ساعته برای بسیاری از عملکردهای جسمانی خود هستیم که روی متابولیسم بدن تاثیر گذاشته و به منظور عملکرد مطلوب این ریتمها باید با یکدیگر یکدیگر و همچنین محیط هماهنگ شود. چنانچه ما در میزان و ساعات خواب خود ریتم ثابتی را حفظ نکنیم، این کار ساعت بیولوژیک ما را برای هماهنگ سازی دچار دشواری خواهد کرد که به اخلال در بعضی عملکردهای جسمانی میتواند بینجامد.
بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری آمریکا اکثر بزرگسالان نیاز دارند در طول شبانه روز حداقل ۷ ساعت به استراحت بپردازند.
به منظور افزایش کیفیت و تنظیم ساعات خواب این مرکز به افراد توصیه میکند زمان خواب را ثابت نمایند، استراحت در یک اتاق تاریک بدون کاربرد وسایل الکترونیک در اطراف را مد نظر قرار داده و همچنین از صرف وعدههای سنگین، نوشیدن قهوه و مصرف دخانیات قبل از خواب پرهیز کنند.
ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.
اطلاعات بیشتربیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان میگیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.
اطلاعات بیشتربیماریهای غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکتههای قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.
اطلاعات بیشتر