اولین همایش شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر روز پنجشنبه مورخ ۲۷ دی ماه ۱۳۹۷ ساعت ۸:۳۰ صبح در محل سالن همایش۲های مجموعه ورزشی تلاش با حضور مقامات کشوری حوزه سلامت، آقای دکتر شهریاری رییس کمسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، انجمنهای مردمنهاد، انجمنهای علمی، دانشگاهیان و فعالین اجتماعی برگزار گردید.
اولین همایش شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر روز پنجشنبه مورخ ۲۷ دی ماه ۱۳۹۷ ساعت ۸:۳۰ صبح در محل سالن همایش۲های مجموعه ورزشی تلاش با حضور مقامات کشوری حوزه سلامت، آقای دکتر شهریاری رییس کمسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی، انجمنهای مردمنهاد، انجمنهای علمی، دانشگاهیان و فعالین اجتماعی برگزار گردید.
این مراسم پس از تلاوت قرآن و اجرای سرود جمهوری اسلامی ایران توسط هنرمند خردسال و توانخواه کشور محمد طاها امیر حسنی و سخنرانی آقای دکتر محمدرضا مسجدی مدیر عامل شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر و رییس همایش آغاز شد. ایشان ضمن خیرمقدم به مدعوین، بیماریهای غیر واگیر و عوامل خطر مشترک را معرفی و به ارائه گزارشی از وضعیت بیماریهای غیر واگیر در سطح ایران و جهان و اقدامات پیشگیرانه جهت کم شدن این گونه بیماریها و همچنین فعالیتهای انجام شده از سوی شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر پرداختند. رئیس همایش اظاهر داشت: «رسالت شبکه ملی پیشگیری از بیماریها غیر واگیر با ۳۲ عضو ، اطلاعرسانی و آگاهی بخشی در کنار وزارت بهداشت و برنامههای سلامت است.» دکتر مسجدی سخنان خود را با ارائه آماری از وضعیت اسفبار استعمال دخانیات و پایین بودن مالیات بر سیگار در کشور به پایان رساندند و ابراز امیدواری کردند با همکاری و مشارکت نهادهای مسئول گامهای موثری در جهت پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر در کشور برداشته شود.
پس از این گروه طبلنوازان علمدار با الهامگیری از شعار شبکه جهانی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر با عنوان « بر طبلهای مبارزه علیه بیماریهای غیر واگیر بکوبید» روی جایگاه حاضر شده و به اجرای برنامه پرداختند.
در ادامه دکتر کامران نیکوسخن دبیر علمی همایش به معرفی شبکه جهانی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر (NCD alliance) اهداف، برنامهها و چشماندازهای آن پرداختند. دکتر نیکوسخن سخنان خود را با نام بردن از شش گروه تاثیرگذار در کنترل و پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر ( تحت عنوان شش p) به اتمام رساندند. این شش گروه عبارتند از: مردم، سیاستگذاران، شرکتهای بیمه، بیماران، پزشکان و رسانهها.
دکتر حسینعلی شهریاری رییس کمسیون بهداشت و درمان مجلس سخنران ویژه این همایش، به موضوع مالیات بر دخانیات پرداختند که با وجود تاکید مقامات عالی کشور مبنی بر جلوگیری از قاچاق سیگار، متاسفانه وضعیت در عمل مطلوب نیست. ایشان به اقشار مختلف پیشنهاد دادند این موضوع را در اولویت مطالبات خود قرار دهند. رییس کمیسیون بهداشت مجلس با اشاره به آمارهای نگران کننده عمومیت یافتن عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر مثل دخانیات، کمتحرکی، مصرف مواد غذایی ناسالم و… در میان اقشار مختلف مردم، غلبه بر این عوامل را نیازمند یک عزم ملی از سوی دولتمردان و مردم دانستند.
در ادامه دکتر حسینی مدیرکل بهداشت و درمان سازمان صدا و سیما سخنان خود را پیرامون جایگاه رسانهها در امر پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر ایراد نمودند. ایشان نتایج پژوهش غربالگری در بیماریهای غیر واگیر را برای حضار تشریح نمودند.
سخنران بعدی اولین همایش ملی شبکه ملی پیشگیری از بیماریهای غیر واگیر دکتر کریستوف هملمن نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران بود. دکتر هملمن با تشکر و ابراز خرسندی از تشکیل اولین گردهمایی نمایندگی ائتلاف جهانی علیه بیماریهای غیر واگیر (ncd alliance) ابراز امیدواری کرد که این تلاشها در سطح رسمی و تشکلهای غیر دولتی به تغییرات مثبت منجر شود. دکتر هملمن آمادگی کامل سازمان جهانی بهداشت را جهت حمایت از برنامههای وزارت بهداشت و تمام متحدان سلامت ایران در خصوص پیشگیری و کنترل بیماریهای غیر واگیر اعلام داشت.
خانم دکتر زینب نصیری مدیر کل اداره سلامت شهرداری تهران از دیگر سخنرانان این همایش، با اشاره به موضوع مهم سبک زندگی و فرهنگ و تاثیر متقابل این موضوع بر بیماریهای غیر واگیر با ارائه آمارهایی شرایط نه چندان مطلوب عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر در زندگی روزمره مردم را برشمردند. ایشان جایگاه نهادهای مسئول به ویژه شهرداریها را تسهیل گری در اجرای برنامههای سمنهای فعال حوزه سلامت دانستند. موضوع دیگری که دکتر نصیری به آن تاکید کردند مسئله “مسئولیت اجتماعی” و جایگاه نهادهای رسمی و مدنی در مطالبه گری از بنگاههای اقتصادی در این خصوص بود.
دکتر جلیلفر نماینده شرکت دارو سازی عبیدی به عنوان حامی مالی همایش به ارائه گزارشی از فعالیتهای این شرکت دارویی در جهت افزایش مقولههای سلامت و پیشگیری و درمان بیماریهای غیر واگیر و انجام تعهدات اجتماعی این شرکت پرداختند.
در ادامه گروه موسیقی نگاه که مجموعهای از توانخواهان و مبتلایان به بیماریهای غیر واگیر هستند به اجرای قطعات موسیقی سنتی پرداختند که اجرای آنها مورد استقبال حضار در سالن قرار گرفت. در خاتمه این مراسم پنل پرسش و پاسخی با حضور دکتر محمدرضا مسجدی، دکتر امیر کامران نیکوسخن، دکتر احمدعلی نوربالا، دکتر مسعود قاسمی، دکتر محمد علی محققی برگزار و این اساتید پیرامون پنج عامل اصلی مرگ و میر مربوط به بیماریهای غیر واگیر و پنج عامل خطر مشترک این بیماریها مطالب خود را ارائه نمودند. حسن ختام این همایش سخنان حجت الاسلام و المسلمین حاج سید حسن معین شیرازی رییس هیئت مدیره جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات بود که با بیان روایاتی از ائمه اطهار در باب سلامت، برای فعالان و دلسوزان حوزه بهداشت و سلامت به ویژه بیماریهای غیر واگیر دعای خیر و ثابت قدمی در این راه نمودند.
لازم به ذکر است در حاشیه این کنفرانس نمایشگاهی از توانمندیهای سمنهای عضو شبکه بر پا گردید که با استقبال خوب شرکتکنندگان قرار گردید. همچنین از سفیران شبکه خانم سمیرا ارم، آقایان شاهین ایزدیار، مهرداد شهلایی و فریدون کریمینیا با اهدای تندیس همایش، تجلیل به عمل آمد. حضور گسترده اصحاب رسانه (شنیداری، دیداری، نوشتاری) و پوشش خبری خوب برنامه در خبرگزاریهای کشور یکی از نکات مهم این مراسم بود.
ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.
اطلاعات بیشتربیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان میگیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.
اطلاعات بیشتربیماریهای غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکتههای قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.
اطلاعات بیشتر