25 آذر 1397
چطور سیگار و نیکوتین به بدن شما آسیب می رساند؟

یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری های غیر واگیر مصرف دخانیات است.  اطلاع رسانی پیرامون عواقب مصرف این ماده به عنوان یک راهکار پیشگیرانه می تواند تاثیر  بسزایی در کاهش ابتلا به بیماری های غیر واگیر داشته باشد. احتمالا از ارتباط بین سرطان ریه و استعمال دخانیات اطلاع داشته باشید. اما آیا می دانستید […]

یکی از عوامل خطر ابتلا به بیماری های غیر واگیر مصرف دخانیات است.  اطلاع رسانی پیرامون عواقب مصرف این ماده به عنوان یک راهکار پیشگیرانه می تواند تاثیر  بسزایی در کاهش ابتلا به بیماری های غیر واگیر داشته باشد.

احتمالا از ارتباط بین سرطان ریه و استعمال دخانیات اطلاع داشته باشید. اما آیا می دانستید سیگار علاوه بر سرطان ریه یکی از عوامل سکته، بیماری های قلبی و دیگر بیماری های مزمن ریوی می باشد؟ سیگار علاوه بر این خطر ابتلا به سرطان مثانه، گلو، دهان، کلیه و پانکراس را نیز افزایش می دهد. اگر هنوز به فکر ترک افتادید به این آمارها نگاهی بیندازید.

چرا باید سیگار را ترک کرد؟

  • در آمریکا بیشترین آمار مرگ و میر بر اثر ابتلا به  بیماری های غیر واگیر به مصرف دخانیات مربوط می شود.
  • بیش از یک سوم مرگ و میر ناشی از بیماری های مزمن قلبی به استنشاق دود سیگار مربوط می شود.
  • بیش از ۹۰% مرگ های ناشی از سرطان ریه  از استعمال دخانیات است.
  • ۲۰% مردان و ۱۶ %  زنان عادت به کشیدن سیگار دارند.
  • پر جمعیت ترین گروه سنی افراد سیگاری به  سنین ۲۱ تا ۳۴ سال مربوط می شود.
  • ۵۴% از کودکان آمریکایی بین ۳ تا ۱۱ سال  در معرض دود سیگار قراردارند.
  • سیگاری ها ۱۰ سال زودتر از افراد غیر سیگاری می میرند.

اما خبر خوب اینکه شما نیز می توانید یکی از میلیون ها سیگاری باشید که در سال موفق به ترک سیگار شده اند.

چه موادی سیگار را به شدت سمی و خطرناک می کنند؟

به گفته مراکز کنترل و پیشگیری بیش از ۵۰۰۰ ماده شیمیایی در سیگار شناسایی شده است که از میان آن ها صدها ماده برای سلامتی انسان مضر است.

برخی از این مواد شیمایی عبارت است از:

  • بوتادین: ماده شیمایی بوتادین در ساخت لاستیک کاربرد دارد. این ماده شیمیایی سرطان زا می تواند عامل ابتلا به سرطان خون باشد.
  • آرسنیک: این ماده شیمیایی را به عنوان نگهدارنده استفاده می کنند. بعضی از ترکیبات آرسنیک با سرطان پوست، ریه، کبد و مثانه ارتباط دارد.
  • بنزن: از بنزن برای تولید دیگر تولیدات شیمیایی استفاده می شود. بنزن عامل ابتلا به سرطان به ویژه سرطان خون است.
  • کادمیوم: ماده ای است که از آن در صنایع تولید باطری استفاده می شود. کادمیوم عامل سرطان ریه و کلیه است.
  • کرومیوم: از این ماده برای تولید فلزات آلیاژی استفاده می شود. کرومیوم می تواند عامل ابتلا به سرطان مجاری تنفسی، سینوس و ریه باشد.
  • پلونیوم: یک عنصر رادیواکتیوی است. آزمایش ها نشان می دهد این عنصر باعث ابتلا به سرطان می شود.

مونو اکسید کربن و نیکوتین: دو ترکیب خطرناک

مونو اکسید کربن گازی خطرناک است که فرد سیگاری استنشاق می کند. این گاز طریق ریه ها به داخل جریان خون می رود. مونو اکسید کربن میزان اکسیژنی که گلبول های قرمز با خود حمل می کنند را کاهش می دهد. مونو اکسید کربن همین طور مقدار کلسترولی که در پوشش داخلی شریان ها ته نشین می شود را نیز افزایش می دهد. این کلسترول به مرور زمان به انسداد شریان می انجامد.  که سکته و انواع بیماری های قلبی از عواقب این انسداد شریانی و افزایش کلسترول خواهد بود.

نیکوتین یک ماده شیمیایی به شدت اعتیاد آور است. نیکوتین عامل فشار خون، تپش قلب و گرفتگی رگ ها است. نیکوتین همچنین می تواند عامل سخت شدن دیوارهای شریانی باشد که علت حمله قلبی خواهد بود. بسته به تعداد دفعاتی که سیگار می کشید این ماده شیمیایی تا ۸ ساعت در خون شما می ماند. همچنین خروج نیکوتین از بدن  مانند بسیاری از مواد اعتیاد آور عوارض خود را دارد.

گفتنی است جمعیت مبارزه با استعال دخانیات یکی از تشکل های عضو شبکه ملی پیشگیری از بیماری های غیر واگیر است که در حوزه های مختلف از جمله برگزاری دوره های رایگان ترک سیگار متقاضیان را یاری می کند.

آخرین خبر ها
چشم انداز ما

ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر چیست؟

بیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان می­گیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر در ایران

بیماری‌های غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکته‌های قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.

اطلاعات بیشتر
اخبار چند رسانه ای