21 آذر 1397
چگونه سبک زندگی خود را برای مقابله با چاقی تغییر دهیم؟

کم تحرکی یکی از عوامل خطر بیماری های غیر واگیر است. کم تحرکی باعث افزایش وزن و چاقی می شود. در نتیجه افزایش خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی در اشخاص بالا می رود. پزشکان برنامه زیر را که شامل فعالیت ورزشی و رژیم غذایی پایدار می شود را برای مقابله با چاقی […]

کم تحرکی یکی از عوامل خطر بیماری های غیر واگیر است. کم تحرکی باعث افزایش وزن و چاقی می شود. در نتیجه افزایش خطر ابتلا به دیابت و بیماری های قلبی در اشخاص بالا می رود.

پزشکان برنامه زیر را که شامل فعالیت ورزشی و رژیم غذایی پایدار می شود را برای مقابله با چاقی توصیه می کنند. چنانچه از چاقی رنج می برید یا در معرض خطر افزایش وزن قرار دارید، این اصلاح سبک زندگی می تواند به شما کمک کند.

رسیدن به وزن ایده آل از طریق ورزش و رژیم غذایی، همچنین می تواند از بیماری های خطرناکی مثل دیابت نوع دوم و فشار خون که اضافه وزن می تواند موجب آن ها شود، نیز جلوگیری کند. متخصصان تصریح می کنند که تغییر سبک زندگی همیشه کار آسانی نیست.  پزشکان برای درمان چاقی معمولا سه فاکتور رژیم غذایی، میزان فعالیت بدنی و سلامت عمومی را در نظر می گیرند. رژیم غذایی جهت کاهش وزن می بایست بر مبنای ویژگی های فردی جهت پاسخ به نیازهای جسمانی تنظیم شود.

برای افرادی که در آستانه چاقی قرار دارند، تغییر سبک زندگی به تنهایی می تواند به کاهش وزن به میزان قابل قبولی کمک کند. در مقابل، برای گروهی که اضافه وزن آن ها بالا رفته است، پزشکان تغییر رفتارها و عادات به علاوه برنامه های دارویی و حتی جراحی را توصیه می کنند.

پیشگیری و مقابله با چاقی

پیشگیری و مقابله با چاقی

رژیم غذایی متعادل

برای کاهش وزن و افزایش سلامت، پزشکان برنامه غذایی را توصیه می کنند که شامل مواد غذایی متنوعی چون سبزیجات، میوه، تولیدات لبنی کم چرب، گوشت بدون چربی و دیگر منابع پروتئینی و همچنین حبوبات می شود. متخصصین تغذیه توصیه می کنند از مصرف غذاهایی که کالری بالا و در مقابل ارزش غذایی پایینی دارند اجتناب کنید. برای این دسته از مواد خوراکی، می توان به غذاهای فرواری شده و سرخ کردنی ها و کربوهیدرات های اصلاح شده مثل انواع شیرینی، نان فانتزی، غذاهای بسته بندی شده اشاره کرد. برای رسیدن به برنامه غذایی متعادل می توان با یک متخصص تغذیه مشورت کرد.

عادات غذایی سالم

یک مشاور تغذیه خوب می تواند به شما کمک کند تا با شناسایی عادات و گرایشات مربوط به تغذیه ، مانع افزایش وزن شوید. مثلا بعضی افراد زمانی که غمگین هستند یا استرس دارند بیشتر غذا می خورند. پی بردن به رفتارهایی که در پشت پرده عادات غذایی شما قرار دارد گامی موثر در رسیدن به وزن ایده آل به حساب می آید.

بعضی عادات غذایی دیگر مثل خوردن غذا جلوی تلویزیون و یا در حین رانندگی می تواند حواس شما را از مقدار و نوع غذایی که می خورید پرت کند. نشستن پشت میز هنگام غذا خوردن می تواند شیوه صحیحی برای میل کردن غذا باشد.

ورزش

انجام منظم حرکات ورزشی کاهش وزن را افزایش می دهد. این عمل از طریق سوزاندن کالری و افزایش نرخ متابولیسم بدن که در واقع میزان کالری یا انرژی مصرف شده در طول روز به حساب می آید انجام می شود. ورزش چربی بدن را کاهش می دهد. در مقابل عضله سازی در بدن را سرعت می دهد. فرایند عضله سازی میزان سوخت و ساز بدن را بالا می برد که حتی در زمان استراحت نیز سوختن کالری در بدن ادامه پیدا می کند. چنانچه ورزش به طور  مداوم و منظم انجام شود روی عملکرد قلب و ریه نیز تاثیر مثبت خواهد گذاشت.

با وجود آنکه مقدار ورزش در اشخاص با توجه به ویژگی های جسمی متفاوت خواهد بود، اما بر طبق آخرین نتایج تحقیقات چنانچه رژیم غذایی مناسب با ۴ نوبت ورزش در هفته هر نوبت ۶۰ دقیقه همراه باشد، می تواند به کاهش وزن به مقدار یک تا دو کیلوگرم منجر شود.

لازم به یادآوری است  جهت رسیدن به وزن ایده آل همچنین جلوگیری از آسیب های احتمالی، انجام ورزش نیز مانند رژیم غذایی بهتر است که تحت نظر یک متخصص انجام شود. برای مثال کارشناسان ورزش برای افرادی که به چاقی مفرط مبتلا هستند، ورزش هایی مثل شنا، یوگا و پیاده روی را توصیه می کنند که در کنار کالری سوزی فشار کمتری را به قلب و مفاصل وارد می کند.

علاوه بر ورزش روزانه تغییر در بعضی از عادات نیز می تواند به افزایش تحرک بدنی و در نتیجه کاهش وزن کمک کند. برای مثال می توان برخی از مسیرهایی که هر روز با اتوموبیل طی می کنیم را پیاده یا با دوچرخه برویم و یا به جای استفاده از آسانسور از پله ها بالا برویم.

گفتنی است شبکه ملی پیشگیری از بیماری های غیر واگیر متشکل از ۳۱ سازمان مردم نهاد فعال در حوزه سلامت به منظور هم افزایی و اثربخشی در حوزه پیشگیری تشکیل شده است. یکی از اعضای موثر شبکه، انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران است که در زمینه درمان و پیشگیری از چاقی فعالیت می کند.

آخرین خبر ها
چشم انداز ما

ما رویای فردایی را به تصویر کشیده ایم که درآن مردمان سرزمینمان؛ در مقابله با بیماریهای غیر واگیر، آگاه و توانمند، مسئول و پیشگام هستند، و در سایه توانی که فارغ از رنجوری ناشی از بیماریهای غیر واگیر ایجاد شده است، برای رفاه و آبادانی و توسعه ایران عزیزمان تلاش می نمایند.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر چیست؟

بیماری های غیر واگیر گروهی از بیماری ها است که در آن عامل بیولوژیک در انتقال بیماری وجود ندارد و از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود. این بیماری ها سالانه ۴۱ ملیون قربانی در سراسر جهان می­گیرد. ۷۱ % از مرگ و میر جهانی به دلیل ابتلا به بیماری های غیر واگیر است.

اطلاعات بیشتر
بیماری غیرواگیر در ایران

بیماری‌های غیرواگیر، عامل بروز ۷۶ درصد مرگ و میر در ایران است که در رأس آنها سکته‌های قلبی و عروقی با ۴۴ درصد، اولین عامل مرگ در ایران است.

اطلاعات بیشتر
اخبار چند رسانه ای